Zeezegening

Zeezegening

Zondag 7 juli 2024 - 10.00 uur

 

op het strand van Blankenberge

en op TV één


"VERTROUWEN"De jaarlijkse zeezegening: een openluchtviering die doorgaat op het strand van Blankenberge

ter hoogte van de vuurtoren. Deze eucharistieviering is ook steeds rechtstreeks te volgen

op VRT1.


Het thema van deze 53ste eucharistieviering op 7 juli 2024 met live-uitzending op TV is:

"VERTROUWEN'.


Van uit de lezingen die de zondagsliturgie ons aanbied leren we wat er nodig is om ons Godsgeloof verder uit te bouwen: Het Woord van God beluisteren en er naar leven en werken, met de middelen die ons eigen zijn. Vertrouwen op wat ons afkomt. De profeten van vandaag omarmen


De choreo is in handen van DanceNRGY, de muzikale omlijsting gebeurt door: … … …


Het zegenen van de zee is een eeuwenoude traditie die in verschillende vormen kan plaatsvinden. Meestal was er eerst een eucharistieviering en werd er dan in processie met het heilig sacrament naar zee getrokken. Soms werden daarbij beelden van heiligen meegedragen. Meestal was dit dan Petrus, als patroon van de vissers; maar ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Ster der Zee werd al graag eens meegetroond tot aan het water.

Geregeld werden figuranten-groepen en ambachtsgroepen opgetrommeld om in de processie mee te stappen en zo wat meer body te geven aan het gebeuren.


Vandaag de dag gaat dit allemaal een beetje anders. Zeker sinds de live-uitzendingen op TV is de regie van de zeezegening wat strikter vastgelegd en wordt de liturgie van die dag zeer nauwkeurig onder de loupe gelegd.


Maar wat nu eigenlijk het allerbelangrijkste is, dat is nog altijd het zegeningsmoment op zee.

Het zegeningsgebaar, de handoplegging, dit samen met het gebed om Gods zegen over de zee en over allen die op zee en aan zee hun brood verdienen, er zich komen vermaken of er reddend aanwezig zijn is van een ultieme belangrijkheid.

Voor al die mensen, voor al die families de zekerheid bieden dat er altijd Iemand is die het zich aantrekt. Dat er steeds en altijd een reden is tot vertrouwen.


Het thema van de viering dit jaar: ‘Het Woord gedeeld’ gaat dieper in op dat grote vertrouwen dat er een God is die een Woord spreekt en dat wij daarmee verder kunnen. Eén woord, één zinnetje is soms meer dan genoeg om nieuw leven te ontdekken in jezelf. Of zelfs om leven te bieden aan anderen; leven dat het leven waard is!!


Een volgboekje begeleid de aanwezigen doorheen de viering. Een woordje duiding rond de choreografie zet mensen op weg om de bewegingen in samenspel met de muziek te kunnen plaatsen in deze bijzondere eucharistieviering.


Reacties zijn steeds welkom op zeezegening@mariasterderzee.be

Zeezegening 2023

Zeezegening 2024 - Zondag 7 juli

Zeezegening 2025 - Zondag 13 juli

Zeezegening 2022