Fietskerk

Fietskerk

De Sint-Bartholomeuskerk, een fietskerk, én de plek om tot rust te komen

 

VIERKERKENROUTE

Als je vanuit Wenduine richting Brugge rijdt, kom ja na drie kilometer het eerste bordje van de vierkerkenroute tegen. Met name op T-kruising van de Brugsesteenweg en de Doelhofstraat die de fietser linea recta naar de dorpskern van Nieuwmunster brengt.

 

FIETSEN IN LE PLAT PAYS

Even vlug als we Nieuwmunster binnen rijden, rijden we het dorpje terug uit. Daarna strekken weidse landerijen zich uit. Dit is Le plat Pays, zo liefdevol bezongen door Jacques Brel. Het traject voert ons ei zo na naar Blankenberge, maar net voor het bordje dat de gemeentenaam aanduidt, slaan we rechtsaf en volgen we de Blankenbergse Vaart richting Zuienkerke. In dat dorp rijden we voorbij het gemeentehuis, de parochiezaal en de kerk (Sint-Michiel). Na een ommetje keren we terug en vervolgen onze weg via een veldpaadje. Typische landbouwproducten zijn tarwe, rogge, en polderaardappelen. Het landschap domineert deze route. Even voorbij het Hagebos draaien we links de drukke Oostendsesteenweg op, om direct rechtsaf naar Meetkerke-dorp (Onze Lieve Vrouw) te rijden. In Meetkerke volgen we even de Blankenbergse vaart, rijden we voorbij het Mortierke, een oud dorpscafé, een witgekalkte Mariakapel en een schitterende windmolen. We vervolgen onze weg rond de Meetkerkse Moeren, een beschermd natuurgebied en naderen de Brugse vaart. We peddelen een tijdje langs deze unieke waterweg. Juist voor de brug in Nieuweghe waar we kunnen verpozen in een landelijke herberg, slaan we rechts af naar Houtave.

 

ONTHAASTEN

De kerk van Houtave (Sint-Bavo) torent boven het landschap uit. Vlakbij de kerk zijn er voldoende drankgelegenheden om de dorst even te lessen. Voorbij een veldkappelletje fietsen we richting Oostendsesteenweg, die we oversteken. We trappen gezwind op de pedalen, tot ons een lastige opdracht voor de wielen wordt geschoven: een kasseiweg van ruim één kilometer. De overlevering zegt dat het om een oude heirweg gaat, maar volgens ons is het een onvervalst stukje Parijs-Roubaix. Hier kan je de ‘forcing’ voeren – en als je over voldoende krachten beschikt – je metgezellen uit het wiel rijden. Eens die zware arbeid achter de rug, bereik je de Brugsesteenweg. Je slaat linksaf en bereikt opnieuw Nieuwmunster. Daar geniet je met volle teugen van een fraai zicht over de Oudlandpolders.

Een sterke aanrader, fraai en rustgevend. De route loopt over een parkoers van 28 kilometer. Tekst en route tref je op www.fietsroute.org

 

OP ZONDAG IN DE BARTHOLOMEUSKERK JE BATTERIJEN OPLADEN!

Onder het motto ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam!’ ben je op zondag om 10.00 uur in week 4 er meer dan welkom! Voor twijfelaars die niet kunnen kiezen tussen een gezonde sportbreak op zondagmorgen of naar de kerk gaan bieden wij de ideale oplossing. Spring voortaan de fiets op, baan je een weg door de polderwegen en organiseer een pit-stop.

Fietsers zijn naast de eucharistie op zondag, tevens in de Sint-Bartholomuskerk welkom voor een moment van gebed en rust. Je treft zelfs een bank op het plein om er erven je benen te strekken. En in de kerk is er steeds voor de dorstigen water voorzien.

De St.-Bartholomeuskerk in Nieuwmunster ligt ook op het parcours van de Gentelefietsroute, is vlot bereikbaar vanuit de kustfietsroute én is terug te vinden tussen de knooppunten 15 en 20. Bij mooi weer is de kerk elke dag open.